Omega-3

Omega-3 er det som også kalles flerumettet fettsyre. Omega-3 er essensielle – livsnødvendige fettsyrer som kroppen ikke kan lage selv. Omega-3 har viktige funksjoner i kroppen, blant annet inngår de i cellemembraner, de trengs for å danne visse hormonlignende stoffer og de er viktige for normal utvikling og bevaring av øyne og syn, hjerne og leddfunksjoner.
Det finnes ulike typer Omega-3-fettsyrer. I fisk, tran og Omega-3-tilskudd finner vi lange marine omega-3-fettsyrer, hvor spesielt DHA (DokosaHeksaenSyre) og EPA (AikosaPentaenSyre) er de viktigste. Det forskes mye på effekten av disse to forskjellige fettsyren,e og effekten de kan ha på f.eks hjerte- kar, hukommelse, innlæring, betennelser og hudproblem.
Finnes det Omega-3 som ikke kommer fra fisk?
En kortere Omega-3-fettsyre, AlfaLinolenSyre (ALA) finnes blant annet i valnøtter, gresskarfrø og soya-, raps- og linfrøolje. ALA kan omdannes i kroppen til DHA og EPA