Skrevet av Ingolf Mostad Olsen
22. november 2021
Migrene og hodepine kan virkelig forstyrre og gjøre dagene tøffe å komme gjennom. Migrene kan utløses av ganske vanlige situasjoner i hverdagen.
Det kan komme av svingninger i blodsukkeret fordi vi spiser uregelmessig. Visse matvarer som sjokolade, rødvin, ost og sterkt krydret mat kan gi problemer.
Migrene kommer stort sett alltid ubeleilig. Det er som regel ufarlig og kommer av et samspill
mellom vår biokjemi, nerver og blodårer i hjernen.
Når vi har en betennelsesreaksjon i kroppen gjør det at blodårene blir mer «klebrige». Det blir lettere for celler å sette seg fast. Det kommer av at når vi får en akutt infeksjon så skal immunforsvarcellene kunne stoppe på de rette steder for å bekjempe inntrengerne. Men i dag har vi med vår livsstil ofte en kronisk «stille» infeksjon som ligger og syder hele tiden.
Et stoff som styrer denne klebrigheten heter Vascular Cell Adehesion Mediator eller VCAM. Nivåene av VCAM blir styrt at betennelser i kroppen. Mer betennelse gir mer VCAM. Og man har nå sett en sammenheng mellom dette og hvor ille hodepinen hos migrenepasienter er.
Det er gjort en studie der man så på om tilskudd av kjente antibetennelsesstoffer kunne påvirke
migreneanfall. Curcumin, det aktive stoffet i gurkemeie, og Omega-3 er begge to kjente tilskudd som er kjent for å være betennelsesdempende.
Det ble gjort tester der man ga en gruppe både Gurkemeie og Omega-3.
En gruppe fikk Gurkemeie og placebo.
En tredje gruppe fikk Omega-3 og placebo.
Den siste gruppen fikk bare placebo.
Den aller beste effekten så man hos de som fikk både gurkemeie og omega-3. Men også hos de
som kun fikk omega-3 så man en viss effekt. Kun gurkemeie hadde ingen påviselig effekt i denne
studien.
De som fikk både gurkemeie og omega-3 gikk fra 2,7 anfall i uken il 0,62 anfall.
De med minst anfall hadde også lavest forekomst av VCAM.
Kilde: Holistic, 24.10.2021