Omega-3 og trening

Omega-3 er en type fettsyrer som er helt nødvendige for oss, men som kroppen ikke kan produsere selv. Ekstra tilskudd av omega-3 bidrar til en rekke helseeffekter for kroppen.

Omega-3 er en type fettsyrer som er helt nødvendige for oss, men som kroppen ikke kan produsere selv. Derfor er vi nødt til å få i oss omega-3 gjennom mat eller tilskudd. Omega-3 er viktig for hjernen, hjertet og immunforsvaret. Omega-3 fettsyrer har også vist seg å ha en positiv innvirkning på muskeloppbygging, prestasjon og restitusjon.

Ekstra viktig med omega-3 fra fisk

Vi skiller mellom korte og lange omega-3 fettsyrer. De korte som kalles AlfaLinolenSyre (ALA), får vi fra oljer, nøtter og frø som kommer fra planteriket. Vi kaller disse for vegetabilske omega-3 fettsyrer. De lange omega-3 fettsyrene som kalles EPA og DHA og DPA får vi fra sjømat og fiskeoljer. Disse kalles for marine omega-3 fettsyrer.

Kan omega 3 øke prestasjonsevnen?

Mange som trener mye er opptatt av å få i seg næringsstoffer og evt kosttilskudd som kan gi blant annet forbedret prestasjon, mindre stølhet og kortere restitusjonstid.

Effekten av omega-3 på musklene

Forskning har vist at omega-3 kan ha en positiv innvirkning på vedlikeholdet av musklene. Det viser seg av man kan få en økt muskelproteinsyntese både hos unge og eldre etter 8 uker med tilskudd av 4 gram omega-3 fettsyrer pr. dag. En annen studie viser at både muskelmasse og styrke økes etter inntak av omega-3. Med ca 3 gram omega-3 pr. dag viser det seg at muskelskader og stølhet etter trening blir bedre etter svært kort tid. Man ser derfor klare indisier på at omega-3 tilskudd har en positiv effekt på musklene.

Kilde: BraMat/Smartfish Nutrition